Tuesday 10 December 2013

RESEPI SNOW CHEESE KEK AKA CHEESE KEK MELELEH...

 As salam...snow cheese again....

Hari tu Yatie pernah share resepi yang sama...cuma di bakar dalam bekas yang kecil...kali ni, Yatie buat saiz 8 inci...memang yummy...tak jemu2 makan...tambahan dihidang sejuk2...terasa macam makan ice cream...

Ni gambar snow cheese kek yang dah siap di deco...simple deco...

Tempahan dari Rusmawati Rosli...
 Ok..sila semak resepinyer ye....



Snow Cheese Moist Cake 

BHN A
4 bj telur gred A
100 gm gula halus
1 sd besar ovelete
2 sd teh esen vanila
25 ml air

Bhn B
120 gm tpg self raising
20gm tpg jagung

Bhn C
75 ml minyak jagung/butter dicairkn

Bhn utk hiasan : Cheese parut & Filling Blueberry
Perisa boleh ikut selera...
Color hijau perisa pandan
Merah utk strawberry
Kuning cair utk vanila
Kuning terang lemon


Caranya
Panaskn oven dulu suhu 150 selama 20minit.
Mix bhn A kejap & masukkn bhn B mix plg laju to gebu n likat bekrim..
Masukkn minyak jg n kaup balik dgn spatula slow2 ye...
Bakar selama 45 minit.

Bhn Cream Cheese Meleleh:
250 gm cream cheese
125 ml susu pekat
100 ml whipping cream tawar

Caranya
Masuk cream cheese & susu pekat mix laju to tk berketul.
Masukkn whipping crm n mix tk pyh lama sgt..
Bolehlh belahkn kek span td jd 2 layer & letak cream cheese & filling blueberry & letak semula kek span layer lg satu tu.
Curahkn baki cream cheese tadi & taburkn cheese parut tadi..
Simpan dlm fridge 1 jam baru makan.
Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment