There was an error in this gadget

Monday, 27 January 2014

CETAK HURUF FONDANT DENGAN ANTHONY ALPHABET CUTTER

Assalamualaikum....

Hari ni Yatie nak share satu lagi benda...apa nak sebut ye...gadget??? sesuai ke?? ke alatan???...hahaha...apa-apa je la..Anthony alphabet cutter untuk mencetak huruf atas fondant. Memang dah lama mengidam nak dapatkan set ni...senang nak tulis nama guna pencetak ni...dan yang paling penting...nampak sangat sweet...cantik huruf ni...


Susah juga nak dapatkan set ni...Yatie pergi cari kat kedai bakery di Subang Perdana tak ada...terus cari kat Bagus Shah Alam tak de...and the last, PM kat Ah Seng bos Subang 2 Bakery Mart...Then he reply my massage...ada stock..tapi tinggal 2 jer...hehehehe...suka sangat-sangat..harga ok la..boleh tahan...akhirnya dapat juga..puas hati..

Kebetulan pula Kak Suriana order kek barbie...apalagi, perasmian untuk mencetak...alhamdulillah...menjadi..walaupun comot-comot...

Taraaaaaa...ni la hasilnye...pencetak ni alphabet jer...number tak ada...jadi no 5 tu, Yatie belasah buat sendiri tu pasal lain macam jer...





Memang berbaloi...ni deco pertama tulis nama guna fondant....Lepas ni x de la stress sangat nak menulis nama untuk birthday kek...

Ok la...cukup sampai sini dulu...jumpa lagi pada entry akan datang...


Saturday, 25 January 2014

KEK BARBIE

Assalammualaikum...

Bersua lagi pagi-pagi sabtu ni...hari ni bangun pagi macam ada semangat baru...nak pergi kerja pun dah tak bermalas-malasan....haaaa...nak tau sebabnye...hahahaha...penangan buat kek barbie ni la...sejak dari malam tadi, asyik berdebar-debar nak siap kan projek kek birthday barbie ni...takut apa yang dibuat tak seperti yang diharapkan...Alhamdulillah..projek untuk kek barbie ni dipermudahkan..so, malam tadi dapat tido ngan lena nye.



Tempahan Kek Barbie ni dari Kak Suriana dan A.Jaafar sempena birthday girl Yaya...So seperti biasa warna untuk gaun barbie semesti nya warna pink...


Deco untuk kek ni pun Yatie just buat rosset...hurmmmm...simple...tapi agak menarik..nampak macam beropol-ropol...




Yatie harap, Kak Suriana sekeluarga, berpuas hati..terutamanya Yaya...Auntie harap Yaya suka...Selamat hari jadi semoga panjang umur dan murah rezeki..

Terima Kasih Yatie ucapkan... dan pada yang belum pernah mencuba dan terasa nak mencuba, jangan segan silu terus sms atau wasap yatie laju-laju 012-6768654..(area shah alam, subang, sungai buloh dan Pj)


Friday, 24 January 2014

SNOW CHEESE KEK

Assalammualaikum...

Selamat pagi dan salam Jumaat....dah 2 hari cuaca Malaysia sejuk...sana sini dalam FB teman-teman tayang pakai stoking...hehehe..kelakar pon ada..ye la pertukaran yang mengejutkan...apa pun dalam dok ketawa..Yatie amat bersyukur diberi peluang oleh Allah, melihat dan merasai nikmat ni...alhamdulillah...

Ok lah...hari ni Yatie nak tayang...kikiki...asyik menayang jer kan....macam poyo jer...ok..ok...ni ha..tempahan semalam..



Tempahan ni dari Fadzana Kg Melayu Subang...First time dia order ngn Yatie... ...sedih juga tak dapat jumpa Fadzana, sebab sibuk membaking untuk tempahan seterusnyer...almaklum la tak pernah bersua muka...asyik bermesej jer..Yatie harap Fadzana puas hati..

Terima Kasih Yatie ucapkan... dan pada yang belum pernah mencuba dan terasa nak mencuba, jangan segan silu terus sms atau wasap yatie laju-laju 012-6768654..





Thursday, 23 January 2014

KEK COKLAT CHEESE MELELEH

Assalamualaikum...

Syukur alhamdulillah...tempahan masih tak putus-putus masuk sejak dari awal tahun baru...rezeki tahun baru...Sejak beberapa bulan ni, kek keluaran Yaties Sweet Yummy Taste Chocolate Cake dah makin diterima ramai...terutamanya kek cheese meleleh..




Tempahan ni dari Hida Mokhtar dan kawan-kawan...Semua memilih perisa coklat...

Sekali rasa mesti nak lagi...kek cheese leleh ni memang sedap kalau dimakan sejuk2....terasa kenikmatannya...tak percaya? cuba rasa...hahahaha...nanti terus addict nak makan jer...


Apapun, Terima kasih pada semua yang pernah order...dan pada yang belum pernah mencuba dan terasa nak mencuba, jangan segan silu terus sms atau wasap yatie laju-laju 012-6768654..

Jumpa lagi di entry akan datang.



Tuesday, 21 January 2014

KEK COKLAT MOIST

Assalammualaikum...


 Kek coklat moist ni ditempah oleh biras Yatie di Shah Alam, sempena hari jadi anak bujangnye yang ke 16 tahun...suprise kek la....

Tempahan pon dibuat last minute...untuk tak menghampakan biras Yatie, jadi malam tu pe lagi merempit la Yatie kat dapur membaking...kebetulan pula masa terima masej dari biras Yatie tu, Yatie sekeluarga baru dalam perjalanan balik ke Subang dari Sabak Bernam...


So deco untuk kek ni sangat simple la..lagipun ni untuk anak bujang , deconye tak le semeriah kek birthday girl...Yatie harap, biras Yatie puas hati ngan kek yang simple ni....

Untuk Aiman...acik doakan Aiman panjang umur dan murah rezeki...jadi anak yang soleh...Selamat hari lahir...dan pada Kak nor terima kasih sudi order kek dari Yatie...


Pada yang berminat untuk order kek keluaran  Yatie boleh SMS/ Wassap 012-6768654 Yatie..


Monday, 20 January 2014

KEK COKLAT INDULGENCE EDIBLE IMAGE

Assalammualaikum...
 Bulan 1 ni ramai yang sambut hari jadi...termasuk princess kesayangan Yatie...Walaupun belum masanye...tapi mama n family ayahnye yang excited celebrate awal...anak-anak pe lagi..suka la sangat sebab banyak kali dapat tiup lilin...

Untuk kali ni...sambutannya di buat sama-sama anak buah Yatie yang lain Haifa dan Izz..memandangkan tarikh lahir diaorang berturutan...jadi memang meriah...kali ni, Yatie buat kek ikut request dari ayah Esya..faveret kami semua kek coklat indulgence...



Deco untuk coklat indulgence ni memang simple...request dari Ayah Esya juga untuk tampal Edible image gambar Esya, Haifa dan Izz...so memang mudah la...



 

Selamat hari jadi untuk anak dan anak buah Yatie...semoga panjang umur dan murah rezeki...Mama harap semua jadi anak yang soleh dan solehah...Entry kali ni kita layan gambar kek jer...

Entry akan datang Yatie akan masuk kan suasana sambutan hari jadi birthday girl dan boy ni...memang havoc dan happenning....Terima kasih.

Ok bagi yang berminat boleh la sms atau wassap 012-6768654 Yatie...




Saturday, 18 January 2014

KEK CHEESE LELEH

Pelbagai Perisa kek cheese leleh..Coklat,Vanila, Pandan dan Strawberry..sedia menerima tempahan sekitar Subang, Shah Alam, Sungai Buloh dan PJ..berminat boleh la SMS atau Wassap 012-6768654 Yatie










KEK KARAMEL

Assalammualaikum...

Hai semua...Yatie harapkan semua ceria2 selalu...Ok ni ada lah kek karamel yang ditempah rakan sekampung hubby Yatie iaitu Cik Merpati Dua sejoli..




Terima Kasih sebab sudi order ngan Yatie...Bagi yang berminat untuk order boleh la SMS atau Wassap 012-6768654.


Friday, 17 January 2014

TIPS DAN RESEPI KEK SPAN YANG CANTIK

  Assalamualaikum w.b.t...

Malam tadi Yatie buat Kek span coklat...Kek span coklat ni adalah kek asas yang kita buat sebelum kita deco dan hias menjadi kek yang kita inginkan atau mengikut kehendak pelanggan...Terpulang pada kreativiti masing2 samada untuk gandingkan kek span coklat ni bersama mousse coklat dan disalut dengan coklat ganache...  ermmmm memang sedap.....ataupun ianya lazat juga jika digandingkan dengan blueberry bersama freshcream...pendek kata kita harus bijak memilih kombinasi dalam memastikan kek yang kita buat sedap...

Ok kali ni Yatie just nak share tips untuk kek span yang cantik...bukannya apa...kadang2 kita abaikan aspek2 yang kita rasa tak penting, akhirnya memnyebabkan hasil yang kita dapat tak secantik yang kita harapkan...

Diharapkan perkongsian ni akan membantu kawan-kawan dapat kek yang cantik....


Teksurnye sangat gebu...


Siap untuk dideco


Tips ini sesuai untuk kek span dan kek chiffon (tips ini dari kak mariza dan ada di FB Jom masak page)
  1. Tepi loyang TIDAK perlu di gris, jika gris, kek akan penyek sebaik sahaja di keluarkan dari loyang. 
  2. Terlebih bakar, kek akan mengecut sedikit  
  3. Sebelum terbalikkan kek, ambil sehelai kertas minyak , sapukan sedikit marjerin...letak pada permukaan loyang, letakkan pada redai, baru diterbalikkan,...ini untuk mengelakkan permukaan kek 'cedera'.
  4. kek yang telah masak, wajib terus dikeluarkan dari oven...sisipkan tepi kek dengan pisau dan terus di terbalikkan... kek yang dibiarkan sejuk dalam loyang akan mengecut dan penyek


    Resepi Kek span coklat...walaupun mudah tak pe la Yatie share kan juga....

     Sumber Asal :Azlitamasammanis ( Terima Kasih)
    CHOCOLATE SPONGE CAKE
    By : Chef Alex Goh
    Rujukan :Buku Masakan  Fruity Cakes

    Bahan A
    4 biji kuning telur
    20 gm gula kastor

    Bahan B
    4 biji putih telur
    100 gm gula kastor

    Bahan C
    95 gm tepung gandum
    15 gm serbuk koko
    ~ kedua-dua bahan ini di ayak

    Bahan D
    70 gm butter ~ dicairkan
    1 sudu teh esen vanila

    Sediakan loyang bulat 8 inc
    Oleskan bawah loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek ~ ketepikan
    Panaskan oven pada suhu 170C

    Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
    Dalam bekas lain yang bersih dan kering, pukul pula putih telur hingga berbuih.
    Tambahkan gula (100gm) dan terus putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi kental dan bertanduk ( meringue)
    Masukkan 1/3 bahagian adunan putih telur ( meringue) kedalam adunan kuning telur dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
    Masukkan semua baki adunan putih telur dan ratakan secara kaedah kaup balik juga sehingga adunan bergaul sempurna.
    Masukkan tepung dan koko yang telah di ayak dan kaup balik adunan hingga rata
    Tambahkan esen vanila
    Akhir sekali masukkan butter cair dan kaup balik semula hingga semua adunan bergaul sebati
    Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25~ 30 minit atau sehingga adunan dibakar sempurna ( suhu bergantung pada kepanasan oven masin-masing)
    Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan atas redai.
    Kek yang lewat dikeluarkan akan penyek atau turun akibat tarikan graviti.


    Selamat Mencuba...




Monday, 13 January 2014

KEK BARBIE

Assalammualaikum..

Syukur Alhamdulillah...projek untuk percubaan membuat kek barbie akhirnya berjaya...walaupun tak secantik mana..tapi Yatie amat-amat bahagia sebab dapat memenuhi impian permata hati Yatie untuk sambut birthday yang ke 4 tahun ni nak potong kek barbie...

Jadi...dengan penuh debaran Yatie try juga buat...tawakal jer la...tapi ni hanya untuk try test...takut bila tiba time birthday Esya nanti...kek yang diidamkan tak jadi..mesti Esya sedih nanti...hehehe..kelakar la pulak...sambut birthday awal... Esya punya la happy bila Yatie bagi tau nak buat kek barbie...terlompat-lompat tak sabar nak tengok...

Tarraaaa...ni la kek barbie...comot2...


Untuk base kek barbie ni...Yatie gunakan kek coklat moist...sebab Esya memang suka kek coklat...untuk krim pula...Yatie hanya gunakan fresh cream yang di tambah perisa strawberry...memang sedap...macam ice cream la....kalau dimakan sejuk-sejuk...



pose sikit....

 Untuk first time ni...Yatie just deco simple jer...hanya guna star nozel..piping-piping2 seluruh badan barbie guna nozel yang sama...cuma buat dua color..white dan pink..fuhhh...penat juga nak piping macam ni...bukannya apa..Yatie ni jenis yang tak sabar...nak cepat siap jer...
Ready nak potong kek...

semangat2....tapi mana lilin ma...nak lilin...
 Apapun..yatie tengok Esya tersangat happy...dengan suprise kek barbie ni...terjerit-jerit bila first time Yatie tunjuk kek ni dalam peti sejuk....

wlupn lakonan...tapi still nak lilin...hahahaa..

happy pre birthday esya....

happy birthday to u..happy birthday to esya...happy birthday to u...yeeaaaaa...


 Hanya perasaan bersyukur dan bahagia...tengok anak happy...alhamdulillah...nanti Birthday Esya yang betul-betul...insyaAllah..mama akan buat yang lebih cantik lagi...

Untuk yang berminat untuk membuat sebarang tempahan kek boleh la..PM di FB atau SMS/Wasap 012-6768654 Yatie..Terima Kasih.