There was an error in this gadget

Wednesday, 24 December 2014

Kek Frozen lagi.

As salam....
Hari ni entri simple jer...kek fozen lagi...tak yah panjang cite jom kita layan gambar...
Senang citer tuk tempahan sekitar Klang Shah alam jom wasap ye Yatie ye...
0126768654.

Sampai jumpa lagi di entri akan datang...

Saturday, 13 December 2014

Kek coklat indulgence

AsSalam....
Salam siaran...n salam satu Malaysia....hehehe..menggedik plak bagi salam...macam bese nak tayang kek tempahan yang lalu...Sebenarnya dah lama buat..tapi ni baru ada kesempatan untuk menulis...


Kek coklat indulgence yg super sedap ni ditempah khas oleh biras Yatie sempena birthday beliau anak beranak.
Terasa sangat terharu sebab Yatie sekeluarga
pun join sekali time potong kek...memang seronok tengok semua happy..

Untuk yang berminat untuk menempah kek homemade dari Yatie boleh la wasap...wasap jer tau kat 0126768654. InsyaAllah anda semua tak akan menyesal....
Tempahan sekitar Klang dan Shah Alam amat di alu-alukan.

Sampai berjumpa lagi di entri akan datang....

Kek Frozen

As salam...
Dah lama x bersiaran...blog pon dah byk abuk..bukan merajuk tapi sibuk sgt a few months ni...tgh sesuaikan diri ngn keje baru...huhuhu..baru lagi ke...ok la x nak bebel byk2..jom yatie belanja kek frozen...Utk yang berminat tuk order leh la Wasap jer tau kat 0126768654 atau mesej or telepon kat 0122795128 area klang shah alam

 
Kek ni ditempah khas oleh sis adlina tuk celebrate kat Melaka...

 

Terima kasih..jumpa lagi di entri akn dtg....

Saturday, 19 July 2014

TART NENAS GULUNG VS SEMPERIT..


 Assalamualaikum..

Salam Takziah dan Al-Fatihah untuk mangsa nahas MH 17... bagi yang beragama islam, semoga roh mereka di tempatkan dikalangan orang yang beriman dan dicucuri rahmat. Semoga semua ahli keluarga mangsa tabah menghadapi semua ujian ini.

Alhamdulillah...sedar tak sedar dah 21 hari kita semua puasa..terlalu cepat Ramadhan kali ni..makin hampir nak raya ni...kemeriahan kuih raya sana sini di post dalam FB...walaupun tak pernah mencuba untuk buat kuih sebelum ni...tp Yatie sgt2 tergoda nak try buat sendiri kuih raya tahun ni...hehehe...walaupun seharian penat di office, sampai rumah ku gagahi juga uli adunan kuih raya...ahaks...sangat poyos...

Ok first sekali Yatie try buat kuih tart nenas..ni faveret hubby Yatie...kalau bagi sebalang jap jer dia hadap...memang neves gile buat kuih ni...walaupun senang, bagi Yatie sangat mencabar...biasa buat kek..satu adunan bukkk...terus bakar..tak yah nak gentel2..gulung2..byk step. macam nak patah pinggang mak ni...huhuhu...


Ni first batch yang Yatie siap gulung..time dah siap ni baru nampak..berterabur susun..hahahaa...

close up sikit...


Time membakar ni la, terasa tak sabar sangat2 nak tengaok hasilnye...mata ni tak ke tempat lain..asyik tengok oven je...

Akhirnya ni la hasilnye...memang sedap...cair didalam mulut...hurmmm...menjadi..bila first time buat kuih raya menjadi, maka tangan ni gatal nak mencuba resepi kuih raya yang lain pulak...ni nak try kuih raya faveret sendiri la pulak...

Yatie suka sangat ngan kuih bunga dahlia aka semperit...punya semangat cari acuan semperit...abis satu Johan Setia pusing...ingatkan dah tak dapat...last2 jumpa juga acuan ni kat kedai kek Jalan kebun...

So, malam lepas berbuka apa lagi, bersilat la menyediakan adunan semperit ni...semperit ni guna resepi mak Yatie sendiri...memang best..gebu..



 Ni la hasilnye yang tak seberapa...esok2 tgk la mood nak baking pula...kuih raya cukup la try yang ni jer...letih sangat dah...tunggu lain kali pulak untuk buat banyak2...yang ni jer dah half di makan Esya...rasanya hujung minggu nanti confirmed abis...So hari raya jamu kuih beli jer la...hahaha...

Ok...jumpa lagi...Selamat hari raya dan maaf zahir batin....

Saturday, 14 June 2014

KEK COKLAT MOIST...

As salam...selamat pagi....

Kalau dulu tak update...terus tak update...tapi sekali dah update...ari2 nak update...ok...projek baking2, masih diterus kan...tapi malam tadi Yatie buat kek coklat moist...di tempah khas oleh anak buah sempena makan2 kat umah nenek malam ni...


So deco simple2...ahaksss...asik2 simple..yang jujurnye dan alasan yang kukuh nak cepat siap...mata sudah mengantuk...buah anggur freshhh..tuuu...confirmed nanti cucu2 nenek berebut nak buah...hahaha...

 So...utk ahli2 family bt 38, sabar ye...nanti kek dah sampai, kita boleh sama2 serbu makan kek...hehehe...

 Ok sape2 yang berminat utk tempahan boleh la, sms atau wasap 012-6768654...Tempahan sekitar Shah Alam & Klang amat2 dialu-alukan...

Alamat terkini untuk self pickup: No 51, Jalan Johan Setia, Lorong Setia 1G, Taman Johan Setia, 41200 Klang...

Friday, 13 June 2014

TIRAMISU BIRTHDAY KEK

As salam...

Dah lama bercuti buat kek continental sejak berpindah ke Johan Setia...Opss lupa nak announce kat semua yang Yatie's Sweet & Yummy Taste Chocolate Cake dah berpindah operasi...bukannye ape ramai customer yang masih tak tahu yang Yatie kat Johan Setia Klang sekarang...tapi tempahan sekitar Shah Alam amat dialu-alukan...

Ok...tak nak mukadimah panjang2... projek malam tadi, buat kek tiramisu birthday..simple jer deconye...letak2 strawberry jer...


Kek tiramisu ni ditempahan khas oleh my sil utk kezutan beday hubby dia...so Yatie pilih strawberry senang..letak2 n susun atas kek automatik kek nampak cantik...hehehe..."statement agak perasan"..



Harap2 tuan punya badan yang di suprisekan ni, happy la...n betul2 terkejut..tentang rasa kek, tak yah risau...compom sedap...wahahahaha...ok la...Happy birthday to Mr Sauffi..Semoga panjang umur dan murah rezeki...And tak lupa tq to my sil Siti Arfah sebab banyak support order kek dr akak...much appreciated..

Ok bagi yang berminat tuk tempahan bolehla sms or wasap 012-6768654 Yatie...Tempahan sekitar Klang/Shah Alam amat dialu-alukan...

 Alamat terkini untuk self pickup: No 51, Jalan Johan Setia, Lorong Setia 1G, Taman Johan Setia, 41200 Klang...

Terima Kasih.


Saturday, 24 May 2014

KEK COKLAT INDULGENCE ANNIVERSARY

Assalammualaikum...

Minggu ni Yatie dapat tempahan kek coklat indulgence dari Effa Port Klang...Hurmmm...sejak pindah ke Johan Setia, Yatie lama tak buat kek..mood untuk baking masih belum ada..al maklum la masih dalam proses menyesuaikan diri duk kat tempat baru...Jadi bila dapat sms dari Effa nak tempah indulgence rasa teruja sangat2...

Ok la..panjang sangat mukadimah nyer kan...jom kita tengok gambar...


Kek ni ditempah sempena anniversary Effa... deco simple jer...wording pon letak yang readymade...





Yatie harap Effa puas hati...so bagi yang berminat untuk tempah kek boleh la sms atau wasap Yatie 0126768654.

Ok sebelum terlupa, Yatie Sweet & Yummy Taste Chocolate Cake sekarang beroperasi di No 51, Lorong Setia 1G, Taman Setia, Jalan Johan Setia, 41200 Klang...

So area Shah Alam, Klang and Puchong amat di alu-alukan kalau nak tempah... Terima Kasih.


Saturday, 17 May 2014

BISKUT ALMOND CRUNCH AKA FLORENTIN COOKIES.

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama sangat blog ku sayang ni tak berupdate...terasa rindu bangeettt nak menulis...baru hari ni, dapat lepas gian update blog...Ok la...malas nak bebel panjang2...cuma hari ni nak promosi sikit biskut yang paling popular tahun lepas...almond crunch...biskut ni memang sedap..sebab gabungan badam, pumpkin seed dan bijan yang rangup memang mengasyik kan...pendek kata bila makan tu mak mentua lalu pon dah tak nampak..hehehe...


Sempena bulan puasa n raya yang bakal datang ni, sape2 yang berminat nak order, jgn malu2 pm di FB Yatie Klik kat sini atau wasap pun boleh 012-6768654..


Confirmed sedap la...


Di samping kunyah2, dalam masa yang sama kita semua dapat khasiat yang terbaik...kiranya permakanan yang sihat la...

Ok, yatie offer the best price...cuma RM 23.00 sahaja..tidak termasuk postage...murah dan memang berbaloi...cepat2 order...

Jumpa lagi di entry akan datang...terima kasih.




Friday, 25 April 2014

RESEPI ROTI SARANG LEBAH

As salam...

Fenomena roti sarang lebah sana sini di fb...so mula2 Yatie tengok roti tu, waaaa...macam sedap..tapi tak terus cuba pun..cuma amik resepi jer..

So amik masa yang agak lama juga nak mencuba..hari2 Yatie tengok kawan2 post..percubaan pertama pon semua gempak2..tengok gambar pon boleh meleleh air liur...ermmmm...macam sedap jer..sampai la malam Jumaat minggu lepas, barulah seru nak buat roti paling popular ni...resepi ni agak simple..tapi serius sedap..

ok la...tak nak membebel panjang2.Thanks pada sis Lydia Honey sebab share resepi yang best ni..minta halal kan ye...jom kita tgk resepi..



 DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.   
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
 6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:- 1) doh memang lembik.. Jsngan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.







BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. 
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

SELAMAT MENCUBA...

Monday, 14 April 2014

MAJLIS SAMBUTAN ULANG TAHUN BOYESEN KE 7.

Assalammualaikum wbt...

Hai blogers semua...jangan terkejut pulak...entry kali ni berbeza...biasa pasal kek kan...hehehehe...tapi kali ni pon ada kek tp diselit cerita pasal club kereta sikit la...jom layan...

 klik disini..kalau nak kenali Boyesen lebih dekat...

Syukur alhamdulillah..semalam berlangsungnya majlis sambutan ulang tahun BoyesenMotorclub yang ke 7 dengan suasana yang amat meriah sekali..berlangsung di restoran D'king Mee Undang Banjir & Ikan Bakar Power Klang Sentral. Majlis turut dimeriahkan dengan kehadiran club jemputan seperti Haswhan dan Club Viva central..

 Sekalung tahniah, diucapkan pada semua ahli club Boyesen yang bertungkus lumus, prepare majlis sambutan semalam serta memberi layanan first class untuk semua tetamu...tumbs up untuk semua..

KETIBAAN TETAMU...

UCAPAN RINGKAS DARI PENGERUSI DAN PRESIDEN CLUB..  


Selepas acara ucapan ringkas dari Pengerusi majlis , President club dan club jemputan yang lain, Part yang  ni paling best...acara potong kek..memang havoc...anak2 club Boyesen yang sibuk nak potong n tiup lilin...masing2 berebut nak duduk depan kek...terutama anak En Fakhir n Angah...Fuhhh...jenuh control..almaklum la..masing hyper tahap gaban...tp alhamdulillah...under control...selamat la...
KEK YANG DITEMPAH DENGAN YATIE..TQ BOYESEN  MOTOR CLUB


MUKA HAPPY NAK TIUP LILIN..

SEMANGAT ESYA TGK KEK...AIM KERETA JER TU...


Dah tiup lilin, acara seterusnya pe lagi makan mee udang la...memang sedap...memandangkan tengah lapar...semua sedap..

MERIAH...SEDAPP...

BARISAN ISTERI AHLI BOYESEN...LAYANN..



Walaupun majlis berjalan dengan serba ringkas...tapi tetap meriah...bg pandangan personal Yatie...memang best...anak2 pun happy...

TERBAIKK...



Akhir sekali...good luck untuk semua ahli club Boyesen...semoga club kalian makin berkembang dan dikenali, disamping pembaharuan yang telah di buat...Tahniah sekali lagi untuk semua Pria terhebat...

Wednesday, 2 April 2014

SNOW CHEESE BIRTHDAY

Assalammualaikum...

Dah lama tak update blog ni...kerinduan nak menaip dah membuak2...sejak bertukar kerja ni, rasanya masa agak terhad...balik kerja terus pengsan..hurmmm...tempahan kek pon dah banyak ditolak, disebabkan kekangan masa..

Alhamdulillah hari ni berkesempatan mengupdate kek yang di tempah minggu lepas..Terima kasih pada Errah dari Sri Damansara, sebab sudi order. Feed back yang diterima pun cukup mengembirakan hati Yatie..Errah puas hati ngan rasa kek...so Yatie happy sgt2 bila customer suka..

Ok jom kita layan gambar kek...







Pada yang berminat untuk order, boleh la sms or wasap 012-6768654 Yatie.

Saturday, 8 March 2014

BROWNIES CHEESE, CHEESE TART DAN CHEESE LELEH

Assalamualaikum...

Lama tak update blog...almaklum la, Yatie baru jer tukar tempat keje..masih dalam proses menyesuaikan diri lagi..Suasana baru, bos baru, kawan baru, kerusi meja baru, pc pun baru..pendek kata semua baru...harap2 ok la..

Untuk minggu ni, tak banyak tempahan yang Yatie ambil..memandangkan setiap hari terpaksa travel dr subang ke shah alam...jauh...penat sangat2...

So jom kita layan gambar tempahan untuk minggu ni...



BROWNIES LAYERED CHEESE


CHEESE TART


KEK CHEESE LELEH


Terima Kasih pada semua yang menempah....pada yang berminat sila sms or wasap 012-6768654..