There was an error in this gadget

Tuesday, 31 December 2013

BROWNIES CHEESE KUKUS

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...Sempena hari last di tahun 2013...hari ni, Yatie nak tayang brownies cheese kukus tempahan dari kawan se office Yatie, iaitu Ms Yong...untuk birthday her niece...




Terima kasih sudi oder lagi dengan Yatie....Untuk tempahan sila sms / wassap di 012-6768654 Yatie..


Monday, 30 December 2013

KEK CHEESE MELELEH MELIMPAH....

As salam....

Pada yang berminat untuk menempah kek cheese meleleh melimpah ni, boleh la SMS/ Wassap 012-6768654 Yatie....Cepat2 tau...tengah hot sales....Area Subang, Shah Alam dan Sungai buloh...
















Saturday, 28 December 2013

ROTI SOSEJ BUNGA...

As salam....Entry minggu ni semua pasal roti....bukan dah lupa nak membaking, tapi tengah mengasah bakat membentuk meroti...memang seronok kalau pandai buat macam-macam bentuk...boleh tarik minat anak untuk makan...Macam anak Yatie, si Esya tu...dia memang susah nak disuruh makan....semua benda nak kena paksa...sampai menangis setiap kali disuruh makan....so bila buat macam-macam bentuk roti yang menarik, bukan main suka nak makan...

Malam tadi, Yatie try meroti lagi...roti sosej juga...cuma bentuk bunga....menarik...tak besar sangat..sekali makan cukup untuk alas perut....

Doh yang telah dibentuk bunga

Just letak topping sos n mayo jer...Esya tak suka mix vege

Dah siap bakar....

Menarik kan..kan..kan..

Bekalan untuk breakfast esok...

Posing dulu...sebelum masuk molot...

Posing lagi....hehehehe...
 Menarik kan?....sebenarnya macam-macm bentuk yang kita boleh buat...ikut krativiti kita la macam mana nak membentuk....asalkan hasilnya nanti menarik....yang penting anak suka....

Ok...pada yang berminat boleh la mencuba...resepi untuk doh roti klik di RESEPI ROTI. Selamat Mencuba...




Friday, 27 December 2013

KEK COKLAT MOIST

As salam...entry yang agak lambat....kek ni di order oleh sahabat Yatie, Ina...belum pernah bersua muka...cuma bercakap di telephone sahaja...Macam terkejut juga bila dia telephone nak order kek...kiranya ni kek emergency la...petang telephone esok pagi nak pick up....huhuhuhu...nak tolak tak sampai hati sebab first time dia order...terima jer la....


Apapun, Yatie harap Ina puas hati...very simple deco...apa yang ada kat umah jer....


Feed back yang Yatie terima dari Ina, kek sedap....jap jer abis...tak sampai 10 minit....hehehehe...Alhamdulillah....gembira sangat....

Pada yang berminat untuk order boleh la SMS / Whatsapp 012-6768654 atau PM di FB Yatie...Terima kasih




Thursday, 26 December 2013

TERIMA KASIH...TERIMA KASIH...TERIMA KASIH...

As Salam....

Hanya jutaan terima kasih yang dapat Yatie ucapkan...dan tak lupa mohon keampunan dari semua sepanjang tahun 2013, kalau ada salah dan silap pada semua rakan2 dan juga para pelanggan Yatie's sweet And Yummy Taste Chocolate Cake....

Ni diantara koleksi gambar pelanggan Yatie yang menyambut hari jadi dan anniversary ...kenangan yang amat manis bagi Yatie...















TERIMA KASIH......


ROTI POTATO...

As salam....
25/12/13....Public holiday.....yahoooo...Time untuk rehat...Mama cuti...Esya pon cuti...tapi Papa esya work....x best...tak boleh g jalan-jalan...Tak pe la  duduk rumah buat la apa yang patut....hehehehe...tangan dah terasa gatal nak meroti....pe lagi nak try la buat sweet bun potato...Hubby Yatie suka roti ni...jom kita tengok proses Yatie meroti....

Proses membulatkan doh...tunggu doh mengembang dulu..

Paipkan krim kastart ikut kreativiti sendiri

Ehem-ehem...Dah siap bakar...

Cantik kan kejadiannyer...

Sedap dimakan panas-panas...

Tersangat la gebus...memang menggoda...
Roti potato ni memang sangat gebu...sama macam kedai punya oooo...puas hati dapat makan homemade punya...

Step meroti ni sama jer macam roti sosej yang lepas...cuma yang ni lagi simple..tak perlu susah-susah nak bentuk...just bulat-bulatkan jer...pas tu paipkan krim kustart...dah siap...

Resepi roti potato ni, Yatie amik kat blog masakan paling popular...sape lagi kalau bukan Cik Mat Gebu...


RESEPINYER...
Resepi Asal: Mat Gebu

Bahan Doh :-)
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner

Bahan Kastard
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla


CARA MEMBUATNYA:-)
  1. UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
  2. Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.
  3. CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.
  4. UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...

Selamat mencuba....


Saturday, 21 December 2013

ROTI...ROTI..ROTI...

As salam...

Pagi-pagi dah tayang roti....mmmm..nampaknya skill meroti dah ada improvement...ni kali ke 3 Yatie meroti...sejak dah pandai buat homemade roti ni, dah tak fikir nak membeli roti di kedai atau bakery lagi...memang seronok kalau buat benda yang kita suka..dan lebih puas hati kalau apa yang kita buat dapat pujian dan dihargai orang tersayang...ofcoz hubby dan esya....

Lepas dinner, proses meroti pun bermula.....proses membentuk doh dah semakin batter...compare first time dulu...kekok gile nak membentuk doh...tapi kali ni dah ok...ceee wahhh...tengok hasil kat bawah tu...bagi Yatie cantik la tuuuu...hehehehe


Lepas bentuk doh...sempat layan maharaja lawak....sementara tunggu doh mengembang....sambil-sambil tu...makeup2 la roti sosej ni ngan sos dan mayonis...


Kali ni, Yatie guna sosej black paper...saje nak tukar perisa...tapi still buat sosej biasa juga...takut Esya tak boleh makan..pedas...kejap jer proses meroti ni kalau di bandingkan dengan nak membuat kek....sebab kek ambil masa, kesabaran dan ketelitian untuk mendeco...



Haaaa...tengok...kan dah siap...taraaaaa...cepat jer nak membako roti ni...20-30 minit atau sampai roti masak la...Hasilnyer memang best....

Pada yang terigin memncuba tu...cepat-cepat la cuba..confirmed anda semua gian meroti macam Yatie...
sekian...jumpa lagi nanti....