There was an error in this gadget

Tuesday, 22 October 2013

BUNGA ROSE..

As salam..entry kali ni pasal bunga rose...first time tgk kwn2 FB dan blog masakan buat bunga rose memang teruja..Disebabkan minat Yatie download video kat youtube step by step buat bunga rose...Hari2 tengok..tak jemu2 Yatie tgk berulang kali..semangat nak buat tu memang makin menebal setiap hari..Yatie yakin macam boleh buat..

Bila tengok kat blog2 masakan kawan2 yang buat deco kek letak bunga rose mula la berangan..kalau la Yatie dapat buat bunga secantik macam tu alangkah bahagianya..

Dipendekkan membebel, suatu hari dapat jgk peluang pegang nozel untuk buat bunga rose.. Masa tu, Yatie join kelas untuk deco kek buttercream ngan Aniz Baking  Centre, terketar2....keras tangan ni nk membentuk kelopak2 bunga tu..nampak macam mudah, sebenarnya susah la untuk orang yang keras tangan macam Yatie ni..first time bunga yang jadi dah macam bunga rose tak jadi kembang..hehehe menguncup jer..tapi betul la nak pandai kena la practice..kalau selalu buat lembut la sikit tangan nak membentuk kelopaknya..dah hasilnya mungkin lebih cantik...

Bunga rose hasil tangan keras yatie..

Sebelum buat bunga rose ni, Yatie banyak baca blog2 kawan2 lain yang buat bunga rose..kali ni Yatie rujuk Blog Kak Ita Masam Manis...memang teruja tengok hasil kerja tangan Kak Ita...memang cantik..pendek kata semua sentuhan beliau memang cantik...untuk tengok lebih dekat hasil kerja tangan Kak Ita boleh la klik KLIK DI SINI.

Roses in purple...



Bunga-bunga rose ni Yatie buat awal untuk dihias atas cupcake yang ditempah oleh kawan untuk dibuat hantaran..Cuma entry kali ni Yatie cerita pasal bunga rose je la..Nak tayang gambar kek yang dihiasi bunga rose belum ada lagi ..kek blum buat lagi..hehehe...

Untuk lebih detail boleh lawat ke blog JUICY CAFE & CAKES. Kat sini ada sertakan resepi untuk bunga dan cara step by step nak buat kelopak bunga itu sekali.Yatie banyak kali skodeng blog ni, sebelum buat bunga rose ni.. Cantik sangat2 bunga rose yang dihasilkan..macam bunga betul, siap ada embun...

So kita layan resepi  dulu...

Bahan2 buttercream bunga..
300 gm shortening
350 gm gula aising - ayakkan
Cara2nya..
1. Satukan shortening dan gula aising dalam mangkuk, gaul dengan menggunakan senduk kayu sahaja.
2. Jangan gaul lama2, cukup setakat adunan sebati, kalu gaul lama2 nanti adunan jadi lembik.
3. Bule tambahkan pewarna atau perasa jika suka.



finally...ini lah..Bunga Rose saya..

6 comments:

  1. wow blog kak ita ika pun dok terjah juga.hihi best sgt macam-2 resepi ada, setiap resepi ditunjukkan step by step cara buat. senang nak ikut. selalu dok tengok resepi buat roti..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehee..memang best kan skodeng blog kak ita tu..sentuhan dia memang menakjubkan...semua cantik2...

      Delete
  2. Adunan tuk buat Bunga ni memg gulanye x hancur ye sbb sy dh buat tp masih lg terasa gulanye berpasir

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis guna gula icing atau gula kastor? sis ayak dulu baru dapat teksur buttercream yang halus..

      Delete
  3. Adunan tuk buat Bunga ni memg gulanye x hancur ye sbb sy dh buat tp masih lg terasa gulanye berpasir

    ReplyDelete
  4. Asal dah xleh buka blog kak ita ek skrg..

    ReplyDelete