Share It

Thursday, 14 November 2013

RESEPI KEK CHEESE MELELEH

As salam...hari ni, Yatie nak kongsikan lagi satu resepi yang menjadi faveret Yatie dan kawan-kawan...Kek cheese meleleh...ermmmm..memang sedap sgt2...

Tengok tuuu..sekejap jer dah separuh habis...hehehe...memang sedap tak terkata kalau dimakan sejuk-sejuk...

ok..mai dekat-dekat...kita skodeng resepinya....



Snow Cheese Moist Cake
BHN A
4 bj telur gred A
100 gm gula halus
1 sd besar ovelete
2 sd teh esen vanila
25 ml air

Bhn B
120 gm tpg self raising
20gm tpg jagung

Bhn C
75 ml minyak jagung/butter dicairkn

Bhn utk hiasan : Cheese parut & Filling Blueberry
Perisa boleh ikut selera...
Color hijau perisa pandan
Merah utk strawberry
Kuning cair utk vanila
Kuning terang lemon


Caranya
Panaskn oven dulu suhu 150 selama 20minit.
Mix bhn A kejap & masukkn bhn B mix plg laju to gebu n likat bekrim..
Masukkn minyak jg n kaup balik dgn spatula slow2.
Bakar selama 45 minit.

Bhn Cream Cheese Meleleh:
250 gm cream cheese
125 ml susu pekat
100 ml whipping cream tawar

Caranya
Masuk cream cheese & susu pekat mix laju to tk berketul.
Masukkn whipping crm n mix tk pyh lama sgt..
Bolehlh belahkn kek span td jd 2 layer & letak cream cheese & filling blueberry & letak semula kek span layer lg satu tu.
Curahkn baki cream cheese tadi & taburkn cheese parut tadi..
Simpan dlm fridge 1 jam baru makan.
Selamat mencuba..

Tapi bagi yang igin menempah boleh la...PM di FB atau msj di 012-6768654...




 





2 comments:

  1. Sedapnyaaaaa..tringin lama dah nih..nk torai wat laaa..tq miss yatie ;)

    ReplyDelete