There was an error in this gadget

Thursday, 19 December 2013

RATI JALA LALALALALA....

As salam....

Mood malam tadi, mood tak nak makan nasi....macam tak de selera nak makan nasi...pe lagi...menggoogle la cari idea nak makan ape...hehehehee...tengah menggoogle ternampak la, gambar roti jala...ermmmmm macam sedap jer...

Amik handphone terus sms hubby...kalau malam ni kita makan roti jala ok tak???...kena tanya pendapat hubby dulu...kang dia tak nak makan jenuh Yatie nak abis kan sorang...Sib baik dapat good respon ...hubby tak kisah...so malam tadi buat first time menjala la kat dapur...huhuhu...berpoloh-poloh...



Ni la hasil nyer....macam sedappp jer kan...cam comel jer roti jala yang Yatie buat ni...sekali ngap jerrr...
Memang terangkat bila di cicah ngan kuah kari ayam....heheheh..sempat juga buat malam tadi...

Kari ayam kaw kaw pekat..

Hasil meroti jala malam tadi dapat thumbs up dari hubby...Happy sangat-sangat....


Alhamdulillah....kenyang sangat-sangat....Roti jala ni Yatie guna resepi dari blog Cik Mat Gebu...memang awsome...lembut sangat2...

Ni la resepinyer

Sumber: Mat Gebu


ROTI JALA....

BAHAN-BAHAN ROTI JALA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca teh baking powder (kalau tak letak pun takpe)
1 1/2 cawan air
1 cawan susu segar (atau boleh ganti dengan air)
3 - 4 titik pewarna kuning makanan (boleh ganti dengan sedikit serbuk kunyit)
4 camca besar mentega, cair dan sejukkan (boleh ganti dengan minyak masak)
1 biji telur gred A
Garam secukup rasa
Air jika perlu


Kuah kari, kuah gulai atau sambal tumis untuk mencicah*
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung dan baking powder dan ayak ke dalam bekas, kacau rata dan buat lubang ditengah2 tepung, masukkan telur yang dipukul sedikit, kacau rata. Tuang susu dan kacau perlahan. Tambah air dan kacau lagi hingga licin dan tidak berbintil2. Masukkan mentega cair atau minyak masak, pewarna kuning (atau serbuk kunyit) dan juga garam secukup rasa. Kacau rata dengan whisk, tapis adunan tapi dan ketepikan sebentar. Kalau pekat boleh tambah sedikit lagi air dalam 1- 2 camca besar....(kalau nak cepat, kisar guna blender).
  2. Panaskan non-stick pan bersaiz 10 inci atau apa juga jenis kuali yang anda ada. Kacau bancuhan roti jala dan masukkan ke dalam acuannya. Kemudian kirai atas kuali tadi, pastikan ia bercantum antara satu sama lain, masak guna api sederhana. Bila permukaan roti jala nampak pucat, boleh lah anda lipat atau gulung. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap.... 

Selamat mencuba....



No comments:

Post a Comment