There was an error in this gadget

Thursday, 12 December 2013

PERCUBAAN PERTAMA MEROTI....

As salam...percubaan pertama meroti....hehehe...tak tau la nak kata berjaya tau tak...dah lama join group kelab roti di fb...tapi baru semalam tergerak tangan, nak meroti...sempena cuti Hari Jadi Sultan Selangor...al maklum la cuti, jadi ada masa nak buat...

First time nak buat memang berdebar-debar...takut tak jadi...kalau tak jadi memang jadi makan cik tong sampah la...so yang ni Yatie guna sepenuhnye resepi  Liza Othman...memang best kejadiannya...walaupun dah simpan semalaman masih tetap lembut...Terima kasih sebab share resepi yang best ni...






 Ni lah hasilnyer...gebu gebas dan gemok-gemok rotinyer....hehehee...sekali ngap dah kenyang...apapun memang sedap...


Meh sini kita tengok resepinyer....


Resipi roti



500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner

cara,,,, cmpur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30minit buang angin,,,
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda

No comments:

Post a Comment