There was an error in this gadget

Saturday, 19 July 2014

TART NENAS GULUNG VS SEMPERIT..


 Assalamualaikum..

Salam Takziah dan Al-Fatihah untuk mangsa nahas MH 17... bagi yang beragama islam, semoga roh mereka di tempatkan dikalangan orang yang beriman dan dicucuri rahmat. Semoga semua ahli keluarga mangsa tabah menghadapi semua ujian ini.

Alhamdulillah...sedar tak sedar dah 21 hari kita semua puasa..terlalu cepat Ramadhan kali ni..makin hampir nak raya ni...kemeriahan kuih raya sana sini di post dalam FB...walaupun tak pernah mencuba untuk buat kuih sebelum ni...tp Yatie sgt2 tergoda nak try buat sendiri kuih raya tahun ni...hehehe...walaupun seharian penat di office, sampai rumah ku gagahi juga uli adunan kuih raya...ahaks...sangat poyos...

Ok first sekali Yatie try buat kuih tart nenas..ni faveret hubby Yatie...kalau bagi sebalang jap jer dia hadap...memang neves gile buat kuih ni...walaupun senang, bagi Yatie sangat mencabar...biasa buat kek..satu adunan bukkk...terus bakar..tak yah nak gentel2..gulung2..byk step. macam nak patah pinggang mak ni...huhuhu...


Ni first batch yang Yatie siap gulung..time dah siap ni baru nampak..berterabur susun..hahahaa...

close up sikit...


Time membakar ni la, terasa tak sabar sangat2 nak tengaok hasilnye...mata ni tak ke tempat lain..asyik tengok oven je...

Akhirnya ni la hasilnye...memang sedap...cair didalam mulut...hurmmm...menjadi..bila first time buat kuih raya menjadi, maka tangan ni gatal nak mencuba resepi kuih raya yang lain pulak...ni nak try kuih raya faveret sendiri la pulak...

Yatie suka sangat ngan kuih bunga dahlia aka semperit...punya semangat cari acuan semperit...abis satu Johan Setia pusing...ingatkan dah tak dapat...last2 jumpa juga acuan ni kat kedai kek Jalan kebun...

So, malam lepas berbuka apa lagi, bersilat la menyediakan adunan semperit ni...semperit ni guna resepi mak Yatie sendiri...memang best..gebu..



 Ni la hasilnye yang tak seberapa...esok2 tgk la mood nak baking pula...kuih raya cukup la try yang ni jer...letih sangat dah...tunggu lain kali pulak untuk buat banyak2...yang ni jer dah half di makan Esya...rasanya hujung minggu nanti confirmed abis...So hari raya jamu kuih beli jer la...hahaha...

Ok...jumpa lagi...Selamat hari raya dan maaf zahir batin....

No comments:

Post a Comment