There was an error in this gadget

Friday, 10 January 2014

RESEPI CHEWY CHEESE

Assalamualaikum....

Hurmmm....dah lama tak update blog ni...fuh!..fuh!..fuh!...berabuk sana sini...hahahaha....sibuk sangat sejak sekolah mula buka ni...Anak Yatie dah start masuk sekolah...sekejap jer rasa...dah 4 tahun..Sejak sekolah mula buka, dapur Yatie dah tak berasap...kepenatan uruskan anak...hehehehe...walaupun seorang, tapi penatnye tu mengalahkan 5 orang...

Terlebih membebel pula...straight to the point...hari ni Yatie nak share satu resepi, yang tengah meletoppp di KFC dan Fb..sana sini semua post...so resepi ni Yatie dah salin last week...tapi baru malam tadi ada kesempatan nak buat...

Proses pertama...Bulat2 then golek2....

Dah siap golek2 dalam breadcrump...tengok tu dah berseri-seri...

Goreng la hingga kekuningan...jagan hangus sudah...hahahaha...

Tengok cheese tu...meleleh...


Memang sedappp...chewy cheese...


Tak rugi try resepi ni...sangat sedap...semua suka terutamanya budak-budak...yang paling penting puas makan...sebab satu adunan ni boleh dapat banyak...makan la sampai kenyang...hehehehe..

Resepi ni Yatie dapat dari blog Mrs Mahadi Rosmin dan resepi asal dari Kak Chaq...Terima Kasih sebab share resepi yang best ni...

Ok jom kita skodeng resepi ni...

BAHAN-BAHAN :
  • 350g ubi kentang yang dilecek (yang dah direbus dengan sedikit garam,tos hingga kering dan lecek)
  • 250g tepung gandum (di ayak)
  • 5 biji telur
  • serbuk lada 
  • 250g keju cheddar (kraft) (dipotong dadu )
  • serbuk roti secukupnya

CARA-CARA :
  •  potong dadu keju (ketepikan),tepung n kentang digaul sebati,taburkan dgn serbuk lada..gaul sehingga sebati(kak chaq x gune air sebab ketang dh lembut)kemudian ambil adunan sbesar guli leperkan masukkan keju dn bulatkan.gaul dlm serbuk roti.
  •  pecahkan telur dlm mangkuk..pukul sedikit,kemudian masukkan 2 or 3 sudu dlm pingan,golekkan adunan yg disalut dgn serbuk roti tadi.
  •  golekkan semula dlm serbuk roti hingga betul2 tertutup adunan tadi..ulang sehingga habis adunan..dah siap blh goreng.                     
 Selamat Mencuba...





 



No comments:

Post a Comment